Hiçbir zaman hürriyetinden ödün vermeyen aziz milletimiz, kendisine vurulmak istenen esaret zincirini Kurtuluş Savaşını başlatarak gösterdiği fedakarlık ve özveriyle söküp atmayı başarmıştır. Yurt edindikleri bu toprakları düşmana çiğnetmektense kanlarıyla sulamayı yeğlemiştir.
Milletimiz gösterdiği azimle yeniden bir diriliş hareketi başlatmıştır. Bağımsızlığımızın sembolü olacak, milletimizin duygularını yansıtacak bir marş ihtiyacı duyulmuş, T.B.M.M. tarafından bir yarışma yapılarak istiklal marşı belirlenmek istenmiştir. 724 adet şiirin katıldığı yarışmada seçim yapılamamış, Mehmet Akif ERSOY, “Milletin başarılarının parayla övünülemeyeceği” düşüncesiyle katılmadığı yarışmaya tekrardan davet edilmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde T.B.M.M. kürsüsünde Mehmet Akif ERSOY’un hazırladığı şiir okunmuş ve büyük takdir toplayarak milli marş olmaya hak kazanmıştır. İstiklal şairi Mehmet Akif ERSOY yarışma sonucunda verilen para ödülünü almayarak yoksul insanlara dağıtılmasını istemiş, İstiklal Marşını da millete ait olduğu için kendi eserleri arasına koymamıştır.
Aziz milletimizi ve güzel yurdumuzu en güzel şekilde anlatan İstiklal Şairi Sayın Mehmet Akif ERSOY’a ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla anıyoruz. 12 Mart İstiklal Marşının kabulünün 100. yıldönümünü kutluyorum.